Grote kans dat je te maken hebt met een temperamentvol kind.

Jouw kind met een sterke wil heeft veel talenten waar wij vaak niet stil bij staan. Ze staan stevig in hun schoenen, bedenken creatieve oplossingen en weten heel duidelijk wat ze willen. Door de omgeving wordt dit vaak als brutaal en vervelend ervaren. Kinderen met deze sterke karakters zijn niet in de wieg gelegd om steeds maar te doen wat andere van hun vragen. Dat wil niet zeggen dat je dan aan alles moet toegeven en moet doen wat ze zeggen maar er is ook nog een midden weg. Uiteindelijk wil je als ouder dat het een stabiele volwassen persoon wordt.
Twee tips voor opvoeding van jouw kind met een sterke wil:
1. overleggen in plaats van opleggen
Door uit te leggen en te overleggen kom je verder dan door de zoveelste te zijn op een dag die zegt wat zij/hij moet doen. Denk maar als erop je werk steeds wordt gezegd hoe je het moet doen en in welke volgorde dat je nog geen kans krijgt om zelf na te denken. Wanneer er overleg is in samenspraak ben je ook veel meer bereid om je ergens voorin te zetten.
2. Afspraak is Afspraak
Om van de eindeloze discussies van je kind af te zijn zeggen we vlug ja. Wanneer jouw kind dit door heeft zal hij/zij proberen om eruit te halen wat erin zit. Dus ben duidelijk en zeg nee wanneer het nee is. Het is in het begin moeilijk voor beide partijen maar heeft je kind eenmaal door dat nee echt nee is en ja echt ja zal het een hoop bedel momenten en discussie momenten schelen. Vertel duidelijk wat de gevolgen zijn als je over grenzen gaat. Stel haalbare grenzen en gevolgen in die je liefst samen afspreekt. Maak het speelveld groot genoeg, zodat jouw sterke topper zijn/haar uitdaging kan aangaan en verschillende opties kan proberen voordat het aan de grens zit.
(foto Sandra Stokmans)
 
Share our website