Dit kan een grote energievreter voor jou als ouder zijn. Daarbij komt dan ook om de hoek kijken dat waarschijnlijk de cijfers op school hieronder te lijden hebben en de sfeer in huis ook.
 
Waarom hebben dan veel kinderen zoveel moeite met het huiswerk maken?
 
Op het lijstje van de meeste kinderen staat huiswerk maken niet in zijn/haar top drie.
Andere mogelijke redenen kunnen zijn, dat je kind de opdrachten niet begrijpt. Het kan ook zijn dat je kind er niet aan begint omdat hij/zij bij voorbaat denkt dat het waarschijnlijk toch niet gaat lukken.
 
Tip 1
Laat je kind eerst ontspannen als het uit school komt. Kinderen vinden het fijn net als volwassenen om even af te schakelen.  Geef je kind iets te drinken of te eten. Heb een praatje met elkaar. Laat je kind vertellen. Vraag als ouder of het huiswerk bij zich heeft en wanner het klaar moet zijn als het kind heeft kunnen afschakelen.
 
Tip 2
Het is handig om je kind op een vaste tijd het huiswerk te laten maken.  Een goed moment is als je kind even heeft kunnen ontspannen.
 
Tip 3
Stimuleer en help je kind  om aan zijn huiswerk te beginnen en help als het nodig mocht zijn je kind op weg.  Ga er eventueel even bijzitten en toon interesse maar ga niet het huiswerk voor je kind maken en ga als ouder niet in de rol van corrigeren zitten dat de werkhouding, schrijven enz. niet goed is.
 
Tip 4
Laat je kind zelf problemen oplossen in plaats van dat jij met de oplossing komt. Als je kind vraagt hoe een woordje wordt gespeld, kun je zeggen: “Hoe denk jij dat het moet? Probeer het zelf op te schrijven, dan kom ik kijken.”
Prijs je kind als hij het probeert. Geef nog een compliment als het woord goed is. Is het woord niet goed geef dan een hint bijvoorbeeld door te zeggen welke letters wel al goed zijn.
 
Tip 5
Kinderen vinden het fijn als ouders belangstelling hebben voor hun werk ,waarmee ze bezig zijn. Lees het werk eens door wat je zoon/dochter heeft gemaakt en zeg er iets positiefs over. Bij een leeropdracht voor een proefwerk vinden kinderen het fijn als een ouder hun na het leren doet overhoren.
 
 Tip 6
Zorg voor een fijne werkplek. Als er alleen materiaal voor het huiswerk op tafel ligt wordt je kind niet afgeleid door andere dingen en heeft dan veel meer aandacht voor zijn huiswerk.
 
Je kind extra belonen of straffen voor het huiswerk dit kan je beter niet doen. Het gaat er uiteindelijk om dat je kind eigenaar wordt van zijn eigen leren. Dit is een proces van vallen en opstaan.
Uiteindelijk leer je niet  voor papa en mama maar voor jezelf !
 
 Dus prijs, steun en geef complimentjes aan je kind. Door dit te doen motiveer je zoon/dochter om door te gaan.
 
 
 
 (foto; Sandra Stokmans fotografie)
 
 
Share our website