Je peuter van drie vraagt of Pip zijn denkbeeldig vriendje ook mee mag naar de speeltuin. Veel jonge kinderen hebben een fantasie vriendje waar ze spannende dingen mee beleven en waar ze fijn meespelen. Moet je als ouder daar veel zorgen overmaken?
 
Nee, want fantasievriendjes verdwijnen vanzelf als ze niet meer nodig zijn.
Waarom dan een fantasievriendje ? Nou het is leuk voor het jonge kind om iemand te hebben om mee te spelen. Het fantasievriendje kan altijd, leuk toch! Daarbij doet het vriendje wat het kind wilt en dat is voor je kind een fijne ervaring. Vaak wordt een denkbeeldig vriendje ook gebruikt in een spannende periode. Het is dan fijn om een maatje te hebben waarbij je je veilig voelt. Bijvoorbeeld de eerste keer uitgaan logeren  of de eerste keer naar de peuterspeelzaal.
Een fantasievriendje kan zoals eerder gezegd een veilige manier zijn om de wereld om hen heen te ontdekken. Bovendien is het goed voor de taal ontwikkeling en van het geweten. Krijgt het fantasievriendje de schuld van iets wat het zelf heeft gedaan, dan begint je kind te leren wat wel of niet mag.
Daarbij zorgt het hebben van een fantasievriendje voor een voorsprong in de taalontwikkeling. Je kind is bezig met verhalen tegen zijn vriendje te vertellen en oefent op deze manier het verzinnen en afmaken van verhaaltjes. Verder is het ook een veilige manier om met emoties om te gaan, zoals boosheid en verdriet.
Het is dus voor je kind een creatieve manier om zich te ontwikkelen. Wel blijft het een aandachtspunt dat je kind ook met anderen kinderen blijft spelen en niet alleen met het fantasievriendje.
 
Accepteer als ouder het denkbeeldige vriendje.
Wel kan het soms nodig zijn om afspraken te maken wat betreft de privileges van het denkbeeldige vriendje.
Als de bank in de kamer niet meer door anderen gebruikt mag worden, omdat er allemaal denkbeeldige vriendjes opzitten is dit vervelend. Leg dan aan je kind uit dat dit niet kan.
Je kan dit het beste doen om een beetje mee te gaan in de fantasie van je kind met zijn denkbeeldige vriendjes.
Spreek af dat de vriendjes ergens anders moeten gaan zitten als er bezoek komt.
Regels in het huis gelden ook voor denkbeeldige vriendjes.
 
 
 
Share our website