Ben jij een ouder die snel ingrijpt als je kind ruzie heeft of met een teleurstelling te maken heeft ?
De zwemspullen niet kan vinden, niet weet waar zijn/haar huiswerk ligt, op het laatste nippertje ergens naartoe moet enz.
Het is dan zo verleidelijk om het dan vlug en snel zelf te doen of te pakken.
Maar realiseer je dat kinderen vooral zelfvertrouwen opbouwen van momenten dat ze mogen laten zien dat ze het zelf kunnen.
Voor jou als ouder is het dan een uitdaging om dan los te laten. Kinderen worden niet geboren met zelfvertrouwen. Het zelfvertrouwen groeit door de ervaringen die je kind opdoet met vallen en opstaan. Dit begint al als ze nog klein zijn denk maar eens aan bijvoorbeeld het zelf willen eten met vork/lepel en niet gevoerd willen worden door papa en mama. Je kind begint te ontdekken dat het zelf dingen kan en daardoor heeft het ruimte van jou nodig. Maar zo’n kliederboel aan tafel is niet altijd een aantrekkelijk vooruitzicht. Dus doen we het liever vlug zelf en een ander keertje wordt er vaak gezegd mag jij het zelf proberen. Jammer die knoeiboel is maar tijdelijk. Je kind leert ervan vooral als er ook complimentjes over het proces worden gegeven.
Kinderen met weinig zelfvertrouwen denken dat zij geen invloed hebben op hoe een situatie verloopt. Zij denken dat dingen hem overkomen. Dit beeld wordt ook versterkt als de ouder vaak dingen oplost of regelt. Ze krijgen hierdoor geen uitdaging om zelf na te denken, waardoor het gevaar bestaat dat er een passieve houding met weinig initiatief ontstaat.
Dus grijp als ouder alleen in bij GEVAARLIJKE situaties en geef je kind de ruimte om het eerst zelf op te lossen en te proberen.
Heeft je kind ruzie of gooit het een fles met frisdrank per ongeluk om, scheurt de hond de tekening kapot!!!
KIJK en WACHT even hoe je kind het gaat oplossen en wat leert het ervan.
Hier leert het meer van dan als jij vertelt hoe het moet.


 
Share our website