Sommige ouders zetten vandaag de dag alles op alles om hun kind te beschermen. Ze bieden bescherming tegen angst, tegen teleurstellingen. Proberen hun kind te behoeden voor frustratie, tegenvallende punten op school enz.
Je herkent deze ouders vaak dat ze boos naar school gaan om voor hun zoon of dochter iets recht te zetten of om een gunst voor hun kind af te dwingen. Voor elk klein dingetje rennen ze naar de school om verhaal te halen bij de juf of meester. Dit zijn ook de ouders die langs de zijlijn hun commentaar spuien op acties van een scheidsrechter of trainer. Of nog erger dat ze heftig verontwaardigd opbellen dat hun kind op een kinderfeestje als laatste is gekozen waardoor het voor het slapengaan moest huilen.
Dit gedrag van deze ouders gebeurt vaak onbewust met de beste bedoelingen. Ze voelen zich verantwoordelijk voor het geluk van hun kind en daarbij moet alles vooral ook heel leuk zijn. Zij willen vooral leuke opvoeders zijn.
Gevaar is dat hun kinderen op deze manier bepaalde verwachtingen ontwikkelen.
En dan……..worden deze kinderen wakker in een andere wereld. In de echte wereld. Een wereld waarin frustraties en teleurstellingen in voorkomen.
Wil je als ouder dat je kind gelukkig wordt als volwassenen zoals dit meisjes op de foto  straalt van plezier laat je kind dan met teleurstellingen omgaan. Los het niet meteen op. Zo leert je kind met vallen en opstaan vaardigheden te ontwikkelen om hier later als volwassene mee om te gaan.
Als we niet toelaten om af en toe een “beetje ongelukkig” te zijn  leert je kind niet om met teleurstellingen om te gaan.

foto Sandra Stokmans
Share our website